Jógová praxe doma s radostí a vděčností

18. 3. 2020

Jógová praxe doma s radostí a vděčností

Všude dobře, doma nejlíp. To teď platí asi více než kdy jindy. Zvykáme si na nový režim, většině z nás odpadla řada povinných, ale i těch příjemných aktivit, na které jsme se těšívali. Možná jste přišli třeba o své oblíbené lekce jógy, svůj vyhrazený čas pro sebe, cestu do svého milého studia a svoji praxi. Třeba byste rádi se svoji jógovou praxí pokračovali, ale nevíte, jak na to. Nabízím pár tipů:

Vytvořit si vlastní praxi

Vlastní praxi (v danou chvíli bez učitele, bez videa či knihy) vnímám jako jednu z nejnáročnějších, ale za to nejpřínosnějších. Učí nás svou pozornost plně obrátit k sobě samým. Naslouchat svému tělu, vnímat svůj dech, sledovat jak na sebe v jednotlivých pozicích reagují. Plynout si svým tempem. Zkoumat, jak se v jednotlivých ásanách cítíme, jestli jsou příjemné, jestli nejdeme za své limity. Buďte k sobě vlídní, laskaví. Pokud jste již absolvovali nějakou lekci jógy, zkuste si vzpomenout, jak probíhala. Pravděpodobně začala v leže na zádech, v sedě nebo v pozici dítěte. Vnímejte svůj dech, prohlubte ho, možná si vzpomenete i na plný jógový dech. Jemnými, pomalými pohyby rozhýbejte tělo, můžete přejít přes kočku, rozpohybovat ji v rytmu svého dechu (s výdechem se obvykle balíme, předkláníme, s nádechem otvíráme, zvedáme), pokračovat do psa hlavou dolů, následně do hlubokého předklonu na začátek podložky a stoje. Třeba si vzpomenete i na některou variantu pozdravu slunci či nějaké další stojné sekvence ásan. Když ne, nevadí, třeba pro vás bude příjemnější praxe na zemi. Na závěr se můžete položit na záda, pokrčit nohy v kolenou a překlopit je na levou stranu, hlavu na pravou (po pár minutách přetočit na opačnou stranu), paže vést podél hlavy do svícnu nebo je nechat rozpažené. Případně zkuste kteroukoli jinou variantu spinální rotace. Praxi krásně zakončíte relaxací v lehu na zádech nebo v jakékoli jiné Vám příjemné poloze, ve které si na pár minut zavřete oči a zastavíte. Zkoušejte, naslouchejte svému tělu, svému dechu. Nejděte přes bolest, důvěřujte sami sobě. Zapalte si svíčku, pusťte si oblíbenou hudbu. V případě že kolem Vás běhají děti a nemáte možnost si dopřát takový „luxus“, nehněvejte se. Cokoli je lepší, než nic. Praxe může trvat 5 minut, někdy se podaří hodinka, vše je v pořádku. Každou praxí se dostáváme o něco málo blíž k sobě samým.

Čerpat inspirace z videí a knih

Na internetu existuje celá řada videí nabízejících jógové lekce různé délky s různým zaměřením. Jak ale poznat ty kvalitní? Pokud sledujete nějaké české či zahraniční učitele třeba na sociálních sítích, zkuste vyhledat jejich videa. Když si nejste jisti, nemáte své vybrané kanály, můžete vyzkoušet krásnou databázi Jóga Virtual vytvořenou ve spolupráci s lektory z tuzemských studií. Nebojte se zkoumat, hledat, co Vám sedí. Pokud vlastníte nějakou jógovou knihu, můžete v ní objevit doporučení na některé pozice či dokonce sestavy. Platí to stejné, zkoumejte, prohlížejte, čtěte, naslouchejte sami sobě.

Zařadit praxi do jiných aktivit

V případě, že není prostor rozložit si jógamatku a na chvíli se na ni „zastavit“, ani vyhledávat na internetu videa či hledat v knihách, můžete zkusit přivést jógovou praxi do svých každodenních aktivit. Po ránu se protáhnout, zhluboka se párkrát nadechnout. Projít se během dne po špičkách po bytě/domě. Škrábat brambory nebo hrát deskové hry v jógovém dřepu nebo v sedu na patách s prsty nohou opřenými o zem. Přečíst si knihu nebo chvíli sledovat zprávy v pozici sfingy. Při vaření se krásně odtlačit od chodidel za temenem hlavy, nechat ramena a lopatky klesnout dolů a třeba jemně vykroužit půlkruh bradou podél hrudníku od jedné klíční kosti ke druhé nebo rozpohybovat obličej do všech možných forem (jen pozor na pořezané prsty či spálené jídlo). Vyčistit si zuby v pozici stromu. Opřít si, odložit si na chvíli celé nohy na stěnu. Při sedu na židli nebo gauči se trošku protáhnout, prodloužit páteř, zakroužit rameny na obě strany. Nebo naopak sesednout sem tam během dne na zem, rozhýbat prsty na nohách, protáhnout nohy do délky je jakoby vás někdo lehounce popotáhl za paty. Pokud trávíte čas doma s rodinou, můžete je zapojit, pojmout praxi jako hru (zejména s dětmi). Nenechte se odradit představami, že by praxe měla nějak vypadat. Neulpívejte (Aparigráha) na očekáváních, přijměte s vděčností to, co právě dnes zvládnete, a užijte si to. 

„Dělejte to, co milujete, a milujte to, co děláte.“ (Louise L. Hay)