K čemu je to dobré?

30. 5. 2017

Před pár měsíci, možná lety, kdo ví, jsem ukazovala rodičům jednu z pozic první série. Myslím, že to byla bhujapidasana. To jsem ještě měla tendence blízkým ukazovat, co všechno už po fyzické stránce zvládnu. Můj táta se na mě podíval a zcela upřímně se zeptal: „A k čemu to jako je? K čemu je to dobré?“. Já tehdy neznala přínosy jednotlivých pozic, abych mu to z fleku mohla vysvětlit, ale uvědomila jsem si v tu chvíli jednu pro mě zásadní věc a odpověděla jsem: „nevím, ale dělá mi to dobře, mám radost“. A toho se držím doteď.

Jóga, ať už se stane každodenní součástí vašeho života nebo jen jeho částí, má mnoho benefitů, o kterých byly napsány stovky stran, papírových i těch virtuálních, a vedeny vědecké studie. Je krásné se o nich dozvídat, ale ať už je známe nebo ne, to, co by nám mělo zůstat, je, že nám jóga přináší radost, pohodu, klid, svobodu...každému něco jiného. A jak říká Manju Jois: „měla by to být zábava“.

Poslouchejte sami sebe, nebuďte na sebe moc přísní, bavte se, smějte se, užívejte si svou praxi, ať už jde o celou první nebo druhou sérii, nebo jen pozdravy slunci. Nevyčítejte si. Každý den je praxe jiná a může vám nabídnout neskutečné množství pohledů do sebe sama. Stačí jen nechat oči a mysl otevřené.