Jógová praxe - tak daleko a přitom stále na začátku

13. 6. 2019

Jakmile nám do života vstoupí jóga, často se stane, že nás už neopustí (nebo my ji?). Chodíme na lekce, vybíráme si učitele, kteří s námi souzní, praktikujeme doma nebo venku na trávě, navštěvujeme workshopy, absolvujeme učitelské tréninky nebo různé jógové zájezdy. Posouváme se v naší fyzické praxi dál a dál, přicházejí nové pozice, těžší, složitější, už zvládáme věci, které jsme si nikdy nemysleli, že dáme. Zaslouženě ze sebe máme dobrý pocit, chceme ještě a nejlíp víc.

A pak…přijde úraz nebo jen období, kdy se nám nakupí práce nebo nám jen třeba rodinné okolnosti nedovolí v naší praxi pokračovat tak, jak jsme byli zvyklí. Ať už to znamená nepraktikovat fyzickou praxi vůbec nebo jen změněnou podobu. Může přijít krize. Ten skvělý pocit, který jsme při praxi zažívali, který jsme ze sebe měli, se pomaličku vytrácí a tápeme, jak dál.

Je fajn si uvědomit, že i v těchto chvílích je jóga stále s námi. Jen možná v jiné podobě, kterou jsme doposud neznali. Třeba když na chvíli zavřeme oči při cestě domů z práce či ze školy (pokud zrovna neřídíme) a uvědomíme si svůj dech, každý jeden nádech i výdech, jakoby v danou chvíli nic jiného neexistovalo. Nebo když jdeme pěšky kolem stromů a zaposloucháme se do zvuků okolí, do těch nejbližších nebo těch vzdálenějších. Nebo když se jen tak, bez důvodu, sami (klidně neviditelně na venek) na sebe usmějeme.

Pak když se po nějaké době ocitneme opět na podložce, můžeme být vděční za těch pár minut, kdy jsme sami se sebou, za těch pár pozic, na které máme v danou chvíli čas a energii, ať vypadají jakkoli, i za nové začátky, které nám ukazují praxi z úplně jiného úhlu, ať už se nám v danou chvíli zdají horší nebo lepší.

Ať už se nacházíte v jakékoli fázi Vaší praxe, můžete kdykoli zkusit:

  • PODĚKOVAT i za to málo času, které věnujete sami sobě;
  • SI UŽÍT fyzickou jógovou praxi v jakékoli podobě, která je pro vás v daný okamžik možná;
  • SE NETRÁPIT tím, že asanovou praxi z jakéhokoli důvodu zrovna nemůžete mít;
  • S VDĚČNOSTÍ PŘIJMOUT všechny „nedokonalé“ pozice, které vás v praxi doprovází;

…protože ZÍTRA může být všechno jinak.