Rozhovor s Romanou Kláštereckou

14. 8. 2018

Rozhovor s Mgr. Romanou Kláštereckou, Ph.D. pro AKČNÍ ŽENY

1. Jak jste se dostala k józe

K józe mně přivedla starší dcerka a to oklikou. Byla velmi živé dítě, málo spala a já jsem v té době milovala aerobik, ale po celém dni už jsem neměla úplně tu sílu na dynamické cvičení a vnímala jsem potřebu zastavit se. Zrovna v té době přišel Vašek Krejčík s Power jógou. Ta mě doslova nadchla. To byl rok 2003 a od té doby jsem na cestě jógy.

2. Co jste studovala? Jakou cestou jste se vydala po studiích?

Vystudovala jsem Pedagogickou fakultu na Univerzitě Palackého v Olomouci a po té studovala na téže fakultě doktorandské studium v oboru antropologie. Zájem o lidské tělo mě tedy provází celý život.

Po studiích jsem nějaký čas strávila v Kanadě a po návratu jsem pracovala u farmaceutické firmy. Po narození druhé dcerky jsem učila Fyziologii člověka na Univerzitě Palackého v Olomouci a potom už následovalo otevření jógového studia.

3. V čem je vaše studio, váš přístup ke klientům jiný?

Happyoga studio je komorní studio v samém srdci starého Brna. Snažíme se, aby se u nás všichni cítili příjemně a vnímali citlivý individuální přístup našich lektorů na lekcích. Všichni naši lektoři jsou certifikovaným lektory jógy a neustále se vzdělávají, což je velmi inspirativní pro všechny, kteří jógu praktikují.

4. Kdo se k vám přidává na lekcích? Jsou to spíše ženy?

V lekcích stále převažují ženy, ale přibývá i mužů, kteří chtějí jógu vyzkoušet. Jóga je nádhernou jednotou vašeho dechu, mysli a těla. Tato komplexnost mnohé překvapí, osloví a začnou se józe věnovat pravidelně. Jóga je návyková.

5. Je pravda, že člověk praktikující jógu dřív nebo později se stane vegetariánem. A jak je to u vás?

Nikdy bychom se neměli do ničeho nutit. Můžeme praktikovat jógu a jíst maso. Hlavně nikoho nesoudit. Pravdou je, že když praktikujeme delší dobu, více se sžíváme s přírodou a možná vegetariánství příjde přirozenou cestou. Já osobně maso nejím.

6. Dá se takzvaně odpočinout od jógy, od podnikání Happyoga?

Jóga je součástí mého života a studio také. Samozřejmě mám další koníčky, na které si ráda udělám čas. Mám ráda procházky s naším čtyřnohým mazlíčkem, tůry v Beskydech s rodinou a plavání. Také učím Biologii na Masarykově Univerzitě, jen jedenkrát týdně, ale o to více se těším. Pro Power Yoga Akademii zase učím nové lektory jógy. 

Je důležité dát prostor více aktivitám, které vás naplňují a obohacují zároveň.

7. Jak se dá časově zvládnout rodina, lektorství, podnikání?

Je dobré mít alespoň trochu organizační schopnosti, no a hlavně podporu a pomoc celé rodiny. Co se týká marketingu studia – to je výhradně manželova práce, za což jsem velmi ráda. Ráda komunikuji s lidmi osobně. Práci na PC beru jako součást a nutnost dnešní doby. Velkou podporu vnímám i od celého týmu lektorů. Jsou velmi samostatní, zodpovědní, spolehliví, profesionální, prostě velmi šikovní. Bez nich by studio nebylo takové jaké je.

8. Prosíme o tři rady pro naše akční ženy, budoucí podnikatelky, nadšené začátečníce…jak začít?

Možná to vystihnou pouze slova: neztrácejte nadšení, odvahu, radost, víru a pokoru. Měli byste vědět co chcete dělat, proč to chcete dělat a jak to budete dělat?  Když víte, potom neváhejte a vykročte!

Bude to dobré! Držím pěsti. Namaste