Přidejte něco málo YIN ke svému YANG

9. 8. 2018

Už neváhejte .......a vyzkoušejte YIN.

Všichni můžeme získat velmi mnoho z přínosů klidné, blažené jinové jógy.

V dnešním uspěchaném světě plného schůzek, dopravních omezení a stále příchozích e-mailů, vzkazů na FB a telefonátů, je velmi jednoduché přijít domů, sednout si na gauč a strávit večer sledováním televize či sociálních médií. Bohužel, tento neustálý spěch a životní styl typu “on the go” (doslovně přeloženo - na cestách) si pomalu, ale jistě vybírá svou daň na našem těle a mysli. Máme ale možnost vše změnit a udělat něco pro sebe - začít s jinovou jógu.

Mnozí z nás vidí fotky meditujících jogínů a říkáme si, kde najdou ten čas a jak to, že výraz v obličeji je tak blažený a uvolněný? Nemám čas jen tak sedět... Ale opravdu, nebude to tak těžké, jakmile se vydáte na vaši cestu jinové jógy. Stačí začít jedenkrát týdně, velmi nenápadně budete chtít lekce přidávat a budete si říkat, proč jen jsem nezačal(a) dříve. Studie ukazují, že i 1 lekce týdně má pozitivní vliv na náš životní styl, flexibilitu a kvalitu spánku.

Co je tedy ta zázračná jinové jóga?

Můžeme ji nazvat i pasivní formou jógy, nechceme zapojit svaly, ale naopak je uvolnit. Ostatní styly jógy nebo další aktivity, které děláme, potřebují hodně energie a práci svalů. Yin je protipól. A je důležité pro všechny z nás, umět se zastavit a uvolnit se. Na rozdíl od dynamických stylů jógy, kde chceme primárně protáhnout svaly, pracuje jinová jóga  s pojivovou tkání (známý název fascie - svalová povázka), která se nachází na povrchu svalů a také nám připojuje svaly ke kloubům. Proto pozice držíme od jedné až do pěti minut. Tato delší doba nám pomáhá více uvolnit a posílit tkáně v okolí kloubů. Jinová jóga pomáhá k regeneraci kostí, a proto je také prevencí osteoporózy.

Jinovou jógu může praktikovat téměř každý. Pasivní pozice, které jsou většinou na zemi, mající jednoduché a krásné názvy, jako motýl, spící labuť či housenka, si prostě zamilujete! Typické pro jinovou jógu je používání pomůcek jako jsou bločky, bolstery, deky, sáčky s pískem. Pravidelný praktikant jinové jógy se pozná podle toho, že není přes pomůcky vidět. V jinové józe vnímáme snad ještě více naše tělo, protažení, stlačení ... Jakmile pozici demonstrujeme, každý zaujímá pozici, která je pro něj přijatelná, vezme si pomůcky, které potřebuje a začíná jeho vlastní cesta.

Pozici vnímáme, ale nikdy nepřekonáváme bolest či jiné nepříjemné pocity. Indikátorem usazení se do pozice je nám vlastní dech, který je pravidelný a hluboký. Jinová jóga může být pro mnohé z nás první meditační praxí. Delším setrváním v pozici obracíme pozornost k sobě a máme čas na sebereflexi. Jakkoliv chceme s myšlenkami pracovat, či je vypustit, je úplně na nás samotných. Je to čas, který trávíme sami se sebou. Celou tichou atmosféru lekce pomáhají dotvářet hořící svíčky a klidná tichá relaxační hudba. Blaho!

Jinová jóga je spojena s čínskou medicínou, která pracuje s meridiány. Meridiány jsou energetické dráhy, které probíhají naším tělem. Sedavý způsob života a nezdravý životní styl nám mohou tyto dráhy zablokovat a právě jinová jóga nám je pomáhá opět uvolnit.

Zprůchodnění meridiánů během jinové jógy, zvláště v oblasti kyčlí a páteře, nám pomáhá uvolnit napětí a emoce. Je to normální a velmi osvobozující pocit zvláště pro vaši mysl. Klíčem k sobě sama je  pozorování, hluboký dech a nechat myšlenky i emoce projít. Vše můžeme pojmenovat jako uzdravující proces našeho těla, mysli a duše.

Na co čekáte? Není nic krásnějšího než lekce jógy se svíčkami, zklidňující vůní levandule, teplou dekou a relaxační hudbou. Zní to dobře, ne? Navštivte nejbližší lekci jinové jógy a sklízejte odměny.

Výhody Jinové Jógy:

  • uklidňuje a harmonizuje naše tělo a mysl
  • vyrovnává energie v našem těle
  • zlepšuje pohyblivost našeho těla, zvláště v oblasti kloubů a kyčlí
  • redukuje stres
  • zlepšuje vytrvalost
  • zvyšuje produkci kloubního mazu a chrání klouby
  • uvolňuje fascie v našem těle
  • pomáhá nám se uvolnit, vypořádat se s úzkostí a se stresem
  • zlepšuje schopnost k meditaci