Mýty o ashtanga józe aneb chystám se poprvé na lekci

24. 8. 2017

O ashtanga józe koluje nemálo mýtů, tak například: “Ashtanga je jen pro pokročilé jogíny.”, “Nejprve musím znát celou sérii, pak můžu jít na Mysore lekci.”, nebo “Ashtanga je jak vojenský dril.”. Pojďme se na to podívat :)

 

Ashtanga jóga zahrnuje ucelený sylabus pozic rozdělených do několika tzv. sérií (první/Primary, druhá/Intermidiate, Advanced A, Advanced B) s tím, že se vždy začíná první sérií a postupně se praxí dostáváme k těm následujícím. A právě Mysore lekce jsou nejvhodnějším způsobem, jak začít s praxí ashtanga jógy. Učitel má totiž prostor se věnovat nově příchozímu individuálně po celou dobu lekce, vysvětlit mu základní principy, představit ashtanga jógu, její atributy jako dech a zejména “ušít pozice na míru”. Vždy začínáme pozdravy slunci (Surya Namaskara A, B) a dle individuální domluvy a momentální situace přidáváme další pozice. Končíme závěrečnými pozicemi a relaxací. Tím pádem každý student postupuje svým vlastním tempem, má možnost se zaměřit na svůj dech a užít si jednotlivé asany. Současně tak získá návod na domácí praxi, ke které nepotřebuje ani Youtube videa, knihy či lektora. O kouzlu Mysore lekcí jsme si už něco málo řekli :)

 

Vedené lekce (celé nebo zkrácené) jsou pak ideálním doplňkem k vlastní praxi. Mohou sloužit jako exkurze do ashtagové praxe, nabízí příležitost znovu nalézt tempo praxe a oživit jednotlivé sekvence a přechody mezi pozicemi v souladu s dechem. Během praxe se v podstatě odevzdáváte lektorovi a skupině, na oplátku získáváte energii a sílu skupiny. Na vedených lekcích začínáme recitací úvodní mantry (text včetně překladu krásně zpracoval David Dostál na webu Kořeny aštánga jógy), přidává se vždy jen ten, kdo chce, a pokračujeme některou ze sérií (obvykle první). Pokud nemáte ještě vlastní praxi, ale chtěli byste přijít na vedenou lekci, je to možné. Jen poslouchejte své tělo, vnímejte ho, odpočívejte, kdy potřebujete. Lektor diktuje celou danou sérii, jak je poskládaná, a neuhýbá z ní. Je tedy na každém účastníkovi, aby byl pozorný a ohleduplný sám k sobě. V jednotlivých pozicích zůstáváme na 5 dob (tempo udává učitel, počet dechů se může u každého lišit), které určují, jak dlouho se bude daná pozice držet.

 

Ashtanga jóga je, přestože se tak na první pohled po zhlédnutí pár videí nemusí zdát, dostupná pro všechny bez ohledu na zkušenosti s jógou, věk (kromě malých dětí), pohlaví či zdravotní omezení. Jak se traduje, jediné omezení může být vlastní lenost :) Opakováním jednotlivých asan a zapamatováním sekvencí máme možnost upřít pozornost sami k sobě, ke svému dechu, ke svému já, aniž by nás cokoli dalšího rozptylovalo. Může se to zdát jako dril, ale ve skutečnosti je naše praxe tak jemná, jak si ji uděláme. Sami sobě jsme největšími učiteli a nejlepšími žáky.

 

Taaaaaaaakže se na všechny těšíme na Mysore i vedených lekcí a nezapomeňte:

 

“Make your practice feel wonderful! If it hurts, you are doing it wrong... /

Nechť se díky Vaší praxi cítíte skvěle! Pokud to bolí, děláte to špatně...”

(David Williams, Bratislava, 2017)